Historie
De historie van het bedrijf voert terug tot 1926 toen de grondlegger van het bedrijf, Martien Penning sr. , een stuk land huurde aan de Bospolder in Honselersdijk om groenten en fruit te gaan telen. De teelt vond deels buiten en deels onder plat glas plaats.
Eerste helft 20e eeuw
In 1929 werd de eerste kas gebouwd. De eerste teelten hierin bestonden uit andijvie, druiven en tomaten. In de jaren ’30 en ’40 nam de teelt onder glas geleidelijk toe. De hoofdteelten in deze periode waren tomaten, komkommers, meloenen, sla, peen en chrysanten. De freesiateelt deed in 1946 zijn intrede op het bedrijf. Van het ras ‘Buttercup’ werd er 300 m² geteeld.
Tweede helft 20e eeuw
In 1949 en 1953 trad de tweede generatie aan in het bedrijf in de personen van Martien en Jan Penning. In de loop van de jaren ’50 won de bloementeelt (naast freesia o.a. anjers en gerbera) steeds meer terrein ten opzichte van de teelt van groenten en fruit.

Oprichter van het bedrijf, Martien Penning (staand, 2e van links) met rechts naast hem zoon Martien en links beneden voor hem zoon Jan.
Begin jaren’60 bestond het bedrijf uit ca. 6.000 m² freesiateelt (o.a. de rassen Golden Yellow, Snow Queen, Blauwe Wimpel en Prinses Marijke en ca. 8.000 m² overige teelten.De eerste veredelingsactiviteiten werden op bescheiden schaal gestart in 1965. Gedurende de jaren’60 nam de freesiateelt op het bedrijf in omvang verder toe. Met het verdwijnen van de laatste vakken anjers en gerbera in 1968 was de volledige specialisatie in freesia een feit. In 1967 vond een wijziging in de bedrijfsvorm plaats met de oprichting van M. Penning en Zonen B.V.
De eerste resultaten uit de eigen veredeling kwamen in 1974 op de markt met de introductie van de rassen Silvia, Flamingo en Rhodos. In datzelfde jaar werd ook de dochtermaatschappij Penning Freesia B.V. opgericht, met als hoofdactiviteit de in- en verkoop van freesiaknollen en –kralen.
In de loop van de jaren ’70 nam met de jaarlijkse introductie van nieuwe rassen het eigen sortiment snel in omvang toe. Naast de binnenlandse handelsactiviteiten kende ook de export een sterke groei. In deze periode werden zowel het kassencomplex als de koel- en preparatieruimte verder uitgebreid. In het begin van de jaren’80 bestond het bedrijf uit ca. 5,5 hectare glas en 0,5 hectare koel- en preparatieruimte:

Naar aanleiding van de steeds stijgende energiekosten werd er begin jaren’80 gezocht naar mogelijkheden om energie te besparen. Dit leidde tot de aanschaf van een van de eerste Total Energy-installaties, evenals het op proef plaatsen van een windmolen, welke laatste overigens wegens technische problemen reeds na enkele jaren weggehaald werd. De eerste veredelingsactiviteiten op het gebied van de amaryllis werden opgestart in 1987 in samenwerking met bloembollenkwekersvereniging Floralia.
In 1990 vond de opening plaats van een nieuw veredelingscomplex. Op deze locatie, eveneens in de Bospolder, waren alle veredelingsactiviteiten voor freesia en amaryllis geconcentreerd. Tevens werd in hetzelfde jaar ten behoeve van de veredelingstak van het bedrijf Penning Breeding B.V. opgericht als dochtermaatschappij.

De introductie van de eerste resultaten uit het amaryllisveredelingsproject waren in 1994 een feit met de introductie van de rassen ‘Roma’ en ‘Las Vegas’. In de tweede helft van de jaren negentig vond mede door economische tegenwind een inkrimping plaats van de commerciële bloemen- en bollenproductie. Centraal in de bedrijfsstrategie stonden vanaf dat moment de kernactiviteiten veredeling, vermeerdering en handel.
21e eeuw
In het jaar 2000 bereikte met het ras ‘Yvonne’ voor het eerst een Penning-ras de top van de freesia areaalranglijst in Nederland.
In 2002 vond een juridische herstructurering plaats met de oprichting van de houdstermaatschappij Penning Beheer B.V.
Met het aantreden van Marko en Peter Penning als directie per 1 januari 2003 nam de derde generatie de leiding van het bedrijf over. In 2003 werden de oude glasopstanden op het bedrijf vervangen door een gloednieuwe kas, voorzien van de meest moderne techniek. In de nieuwe kas zijn gedurende het gehele aanvoerseizoen bloeiproeven te bezichtigen van het freesia- en amaryllissortiment. Na twee testjaren ging in 2004 de vermeerdering van freesia plantmateriaal in Marokko op commerciële schaal van start. Op een klimatologisch gunstige locatie wordt virusvrij, gezond materiaal geproduceerd als basis voor de bloementeelt in binnen- en buitenland.
Een nieuwe stap op het gebied van energiebesparing wordt in 2006 gezet met het in gebruik stellen van de adsorptiekoelmachine in combinatie met warmte- en koudeopslag in de grond. In 2013 wordt deze machine vervangen door een nieuwe warmtepomp, waardoor het totale gasverbruik ten opzichte van 2005 wordt gehalveerd.
In 2008 werd mede in het kader van een herstructurering van het gebied, een perceel van het bedrijf verkocht, waardoor alle bedrijfsactiviteiten nu weer geconcentreerd zijn op de oorspronkelijke locatie.