Wat doen wij?

Momenteel bestaat het bedrijf uit ca. 12.000 m² glasopstanden en ca. 6.000 m² koel-, droog- en preparatieruimte. Ten behoeve van de veredeling zijn er faciliteiten voor uitbloeiproeven en zijn er in alle afdelingen teeltproeven ingezet om de eigenschappen van de verschillende nieuwe rassen en selecties in alle jaargetijden te onderzoeken.

Freesia

noordhollandIn de loop der jaren is in eigen beheer een breed en kwalitatief hoogstaand sortiment ontwikkeld dat jaarlijks wordt aangevuld met nieuwe rassen vanuit het eigen veredelingsprogramma. Jaarlijks wordt een groot aantal kansrijke nieuwe selecties uitgebreid getest op belangrijke eigenschappen voor teler, handelaar en consument. Bovendien worden hierbij de verschillende gebruiksmogelijkheden onderzocht en in kaart gebracht. In het afgelopen decennium zijn er naast de standaardkleuren wit, geel, rood, roze en paars/blauw ook rassen in voor de freesia nieuwe kleuren ontwikkeld, zoals oranje, kastanjebruin en blauw-wit gestreept. Dit heeft geresulteerd in een voor een sierteeltgewas unieke kleurenvariatie.

De vermeerdering en instandhouding van zowel de nieuwe rassen als het bestaande sortiment vindt plaats op drie locaties. Onder glas op een locatie in het Westland worden de basispartijen geteeld voor verdere vermeerdering. In Marokko, op een klimatologisch gunstige locatie, wordt in luisvrije gaaskassen virusvrij plantmateriaal geproduceerd. Op de tweede locatie (in en rond Noordwijk) vindt onder doek eveneens een luisvrije productie plaats van hoogwaardig uitgangsmateriaal voor de bloementeelt in binnen- en buitenland. Op deze manier is het mogelijk om, doordat de rooitijdstippen op elkaar aansluiten, vrijwel jaarrond vers, virusvrij en goed geprepareerd plantmateriaal te leveren.

Naast het leveren van plantmateriaal behoort ook de advisering voor de teelt onder verschillende klimatologische omstandigheden op vrijwel alle continenten tot het standaardpakket. Samen met de klant worden, op basis van de klimaatgegevens ter plaatse, de mogelijkheden en de onmogelijkheden voor de freesiateelt bekeken en wordt dit vertaald in een teeltschema op maat. Via moderne communicatiemiddelen kan de teelt desgewenst in alle stadia gevolgd worden en kunnen ook op afstand gerichte adviezen worden verstrekt.

Amaryllis

foto1Vanaf de jaren negentig is er vanuit de eigen veredeling een nieuw assortiment ontwikkeld, voor zowel pot- als snijcultuur. Jaarlijks vindt vanuit de eigen veredeling aanvulling en vernieuwing plaats. Ieder jaar worden nieuwe selecties uitgebreid getest op belangrijke eigenschappen voor teler, handelaar en consument.

Penning Breeding richt zich bij de amaryllis vooral op de vermeerdering en productie van plantgoed van nieuwe rassen. Net als bij de freesia wordt dit plantmateriaal geteeld op locatie in Marokko, onder lichtrijke omstandigheden. Het plantmateriaal wordt geleverd aan bollen- en bloementelers in binnen- en buitenland.