Prinses Claire doopt amaryllis

25-3-16. Sinds 1988 vindt in Chateau Beloeil, een Middeleeuws kasteel in België en eigendom van de prinselijke familie de Ligne, elk jaar een grote amaryllistentoonstelling plaats. Daarbij worden de vele prachtige vertrekken versierd met duizenden amaryllissen in vele kleuren en typen. De organisatie van deze tentoonstelling is vanaf het begin in handen van de familie Berbee, de laatste jaren in de persoon van Pascal Berbee.

Sinds een aantal jaren opent Prinses Claire van België (de schoonzuster van de Belgische koning) deze tentoonstelling, zo ook afgelopen vrijdag. Na een rondleiding langs de verschillende prachtige met amaryllissen gedecoreerde vertrekken vond de doopplechtigheid plaats. Namens de KAVB verzorgde taxonoom Saskia Bodegom een toelichting over de registratie en naamgeving van nieuwe rassen. Daarna hield de Prinses, samen met veredelaar Marko Penning, de amaryllis ‘Princesse Claire’ officieel met champagne ten doop. Pascal Berbee overhandigde de prinses daarna het eerste exemplaar van een fraaie geschenkverpakking met daarin een plantklare bol van het nieuwe ras. Ten slotte werd door alle betrokkenen het officiële doopcertificaat getekend.

Het nieuwe ras is wit met een roze streeptekening en een apart groenkleurig hart, heeft mooi gevormde, grote bloemen en is bij uitstek geschikt voor potcultuur. Komend najaar zijn er al leverbare bollen van het ras beschikbaar voor handel en consument.