Dubbelbloemige blauwe ‘Biscaya’ wint Jan Goemans Freesia Trophy 2018 op de Keukenhof

29 maart 2018. Tijdens de freesia vakavond gisteren op de Keukenhof is de Jan Goemans Freesia Trophy 2018 toegekend aan de dubbelbloemige blauwe freesia ‘Biscaya’ van Penning Breeding. Deze trofee wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt en is bestemd voor het meest veelbelovende nieuwe freesiaras.

Jaarlijks worden alle genomineerde rassen opgeplant op een praktijkbedrijf en beoordeeld door een comité van 7 freesia-experts. Naast deze opplanting worden de rassen ook tijdens de Open Dagen van de veredelingsbedrijven beoordeeld. Dit jaar kwam het ras ‘Biscaya’ in een competitie met elf andere rassen onbetwist als beste uit de bus.

Het juryrapport sprak van een significante verbetering in het dubbel blauwe segment. In de opplanting van 100 knollen op het bedrijf van de fa. M.C. Zwinkels & Zn. produceerde het ras 100 hoofdtakken van gemiddeld 29 gram en maar liefst 340 zijtakken van gemiddeld 19 gram. Naast deze hoge productie en de zwaarte van de stelen kenmerkt het ras zich door grote, goed gevulde bloemen, lange kammen en een goede uitbloei op de vaas.

Het ras is vorig voorjaar al gedurende een aantal weken aangevoerd op de veiling en wordt dit jaar in de periode maart-juni aangevoerd door Penning Breeding. Plantmateriaal van het ras wordt dit najaar uitgegeven aan andere telers, zodat in 2019 het ras in grotere aantallen zal worden aangevoerd.